Wikipedia | Τηλ. +30 697 701 5161 | Email: ekdoseisanamnisi@gmail.com
Καλωσορίσατε στον ιστοχώρο μου
Wikipedia | Τηλ. +30 697 701 5161 | Email: ekdoseisanamnisi@gmail.com
Καλωσορίσατε στον ιστοχώρο μου
Καλωσορίσατε στον ιστοχώρο μου
Λίστα Κατηγοριών
Wikipedia | Τηλ. +30 697 701 5161 | Email: ekdoseisanamnisi@gmail.com

Χαιρετισμός

Χαιρετισμός - Γιώργος Χαραλαμπίδης
Γιώργος Χαραλαμπίδης

Αγαπητοί μου Φίλοι,

Ο σκοπός αυτής της ιστοσελίδας είναι να μας φέρει όσο γίνεται περισσότερο σε επαφή με την αρχαία ελληνική γραμματεία, με ξεχασμένες ή άγνωστες γνώσεις που έχουν την δυναμική να μας εμπνεύσουν να ζήσουμε μία υπέροχη ζωή, στην οποία θα αποφασίσουμε συνειδητά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να εφαρμόσουμε τις 12 Ηθικές Αρετές του Αριστοτέλη και να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας που θα μας επιτρέψει να περάσουμε από το απλό «ζῆν» στο «εὖ ζῆν» όπως θα ήθελαν οι αρχαίοι μας Φιλόσοφοι.

Οι 7 σοφοί της αρχαιότητας που συνέταξαν αυτήν την ρήση που βρισκόταν στην προμετωπίδα του Μαντείου των Δελφών, υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τις δυνατότητές του και η ανακάλυψη του πραγματικού μας εαυτού είναι αυτή θα πρέπει να αποτελεί την μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ζωή μας.

Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε πραγματικά, ποια είναι η αποστολή μας, το νόημα και ο σκοπός της ζωής μας; Ο Επίκουρος πιστεύει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να θεωρείται αντάξιος του ονόματός του, όταν σταματήσει να κρύβει τις πράξεις του από τον ίδιο του τον εαυτό.

Αυτός ήταν ο προσωπικός χαιρετισμός του Αριστοτέλη στους Φίλους του, μέσω του οποίου ήθελε να μας υποδείξει ότι παρόλο που η πραγματική φιλία είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί, αποτελεί την κατεξοχήν αρετή που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μία ασφαλή εξελικτική πορεία και καταστήσει έναν Άνθρωπο Φιλο-σοφό.

Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής του Ανθρώπου;
Ο Αριστοτέλης μας λέει ότι όπως επάνω στα οστά δομείται η σάρκα, το υλικό σώμα ενός ανθρώπου, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ο ίδιος ο άνθρωπος αποτελεί πλέον τον «σκελετό» επάνω στον οποίο μπορεί να δομηθεί, αν το θελήσει, το «σώμα του Θεού».

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, μας λέει στον περίφημο «Όρκο» του ότι θα πρέπει να εργαστούμε για την επίτευξη μίας νέας κοινωνίας, στην οποία δεν θα υπάρχουν τιμές αλλά αξίες και αυτό που θα έχει σημασία δεν είναι το πόσα χρήματα κερδίζουμε ούτε το να αποζητούμε ανταπόδοση για τις όποιες πράξεις μας, αλλά το ήθος, η μεγαλοψυχία και η ευδαιμονία. Μία τέτοια κοινωνία είναι υγιής και μόνο τότε μπορεί να εμφανίσει υγιείς ανθρώπους.

Ο Πλάτων μας εξηγεί ότι η Αρετή είναι ένα κτήμα αδέσποτο, δηλαδή δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός αφέντη, με αποτέλεσμα ο κάθε ένας από εμάς να είναι σε θέση να γίνει κάτοχος αυτής της Αρετής, από την στιγμή που έχει καταφέρει να είναι και ο ίδιος ελεύθερος, από τα πάθη ώστε να μπορεί να εξασκήσει στην ζωή του την ελεύθερη βούληση.