Wikipedia | Τηλ. +30 697 701 5161 | Email: ekdoseisanamnisi@gmail.com
Καλωσορίσατε στον ιστοχώρο μου
Wikipedia | Τηλ. +30 697 701 5161 | Email: ekdoseisanamnisi@gmail.com
Καλωσορίσατε στον ιστοχώρο μου
Καλωσορίσατε στον ιστοχώρο μου
Λίστα Κατηγοριών
Wikipedia | Τηλ. +30 697 701 5161 | Email: ekdoseisanamnisi@gmail.com

Εμείς και η Μοίρα

Εμείς και η Μοίρα - Γιώργος Χαραλαμπίδης

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική Μυθολογία ο Δίας μετά από τον γάμο του με την Θέμιδα, απέκτησε τις τρεις Μοίρες και τις τρεις Ώρες. Δεδομένου ότι το πρόσωπο της Θέμιδας αντικατοπτρίζονται οι Θεσμοί, σύμφωνα με τους οποίους οφείλουν να λειτουργούν οι Συμπαντικοί Νόμοι, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη της Μοίρας είναι απαραίτητο να υπάρχει από την στιγμή που υπάρχει η ζωή.

Για ποιον λόγο όμως θα έπρεπε και μάλιστα βάσει νόμου να υπάρχει η Μοίρα στην ζωή μας;

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, οι τρεις Μοίρες είναι οι Κόρες της Ανάγκης. Η έννοια της Μοίρας λοιπόν, όχι μόνο ορίζει την ζωή μας, αλλά διαπιστώνουμε ότι το γεγονός αυτό είναι υποχρεωτικό να συμβαίνει.

Έχουμε σκεφτεί αλήθεια ποτέ, πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπήρχε η Μοίρα να αποφασίζει για ό,τι πρόκειται να μας συμβεί;

Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι η ύπαρξη της Μοίρας αποτελεί μία ικανή και αναγκαία συνθήκη για να υπάρχει η ζωή, μέχρι ποιο σημείο μας ελέγχει και πόσο εμείς οι ίδιοι είμαστε ελεύθεροι να πράξουμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την περίφημη ελεύθερη βούληση με την οποία υποτίθεται ότι σαν άνθρωποι είμαστε εφοδιασμένοι;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ίδια η δημιουργία του κόσμου που ζούμε είναι ένα γεγονός το οποίο συνδέεται απολύτως με την ύπαρξη της Μοίρας και την δυνατότητά της να επεμβαίνει σε αυτόν, για έναν βασικό λόγο, ο οποίος αν και είναι πολύ απλό, σπανίως γίνεται αντιληπτός.

Αν δεχτούμε ότι η ενσάρκωση του ανθρώπου αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο το σύμπαν έχει επιλέξει για να βοηθήσει την ψυχή του να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες και βάσει αυτών να καταφέρει να προχωρήσει και να εξελιχθεί, θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι ο άνθρωπος εξακολουθεί να βρίσκεται παρόλη την υποτιθέμενη μεγάλη του πρόοδο, σε ένα χαμηλό εξελικτικό επίπεδο.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορεί ακόμα να είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει στην καθημερινή του ζωή, προκειμένου να προσλάβει όλες αυτές τις γνώσεις που του είναι απαραίτητες για την εξέλιξή του και για τις οποίες υποχρεώθηκε να ενσαρκωθεί.

Βάσει αυτής της λογικής, η Μοίρα πρέπει να υπάρχει διότι είναι αυτή που θα καθορίσει τα πιο κατάλληλα περιστατικά που πρέπει να ζήσει, τις πλέον κατάλληλες καταστάσεις που η κάθε ψυχή έχει ανάγκη να γνωρίσει για να συγκρουστεί μαζί τους, ώστε να μάθει κάποτε τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζεται πρόσωπα και καταστάσεις που ακόμα δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Για τον λόγο αυτό, η Μοίρα κατά την διάρκεια ολόκληρης της ζωής μας, μας φέρνει αντιμέτωπους με μοιραία γεγονότα που η ίδια έχει επιλέξει, γεγονότα που από ό,τι φαίνεται, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αποφύγουμε.

Προκειμένου όμως να προχωρήσουμε, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι από όλα αυτά που μας συμβαίνουν είναι Μοιραίο γεγονός και τι δεν είναι Μοιραίο γεγονός.

Μοιραία γεγονότα δεν είναι μόνο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά και πολλά άλλα: Ένας θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου είναι προφανώς ένα μοιραίο γεγονός. Μία ασθένεια, ένας δυνατός έρωτας, η επιλογή συντρόφου, η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού και πολλά άλλα, αποτελούν χωρίς αμφιβολία κορυφαίες εκφράσεις της Μοίρας επάνω στην ζωή μας.

Ας δούμε όμως ένα άλλο, πολύ πιο απλό παράδειγμα:

Ας υποθέσουμε ότι περπατάμε στον δρόμο και βρίσκουμε μπροστά μας ένα πορτοφόλι γεμάτο με χρήματα, το οποίο είδαμε να πέφτει από την τσέπη κάποιου συνανθρώπου μας, που βρίσκεται μπροστά μας. Ας υποθέσουμε επίσης ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Χωρίς αμφιβολία, το γεγονός αυτό που μόλις περιγράψαμε και ίσως κάποιοι από εμάς θα ευχόμασταν να μας συμβεί, είναι ένα απολύτως μοιραίο γεγονός. Αυτό που ίσως όμως δεν καταλαβαίνουμε, είναι ότι το μοιραίο γεγονός ολοκληρώθηκε την στιγμή που βρήκαμε μπροστά μας το πορτοφόλι. Το τι θα κάνουμε στην συνέχεια, όχι μόνο δεν ανήκει στην Μοίρα, αλλά ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε εμάς του ίδιους, χωρίς καμμία παρέμβαση ούτε της Μοίρας, ούτε και κανενός άλλου. Το ποια θα είναι η κατάληξη του πορτοφολιού, αποτελεί θέμα της δικής μας ηθικής, της δικής μας προσωπικής καλλιέργειας.

Με άλλα λόγια, το Μοιραίο γεγονός αυτό καθεαυτό, συνέβη ακριβώς για να μας ελέγξει η Μοίρα ως προς το ποια θα είναι η αντίδρασή μας. Διότι μόνο από την αντίδρασή μας, από τι θα κάνουμε τελικά το πορτοφόλι που βρήκαμε, θα δείξουμε και θα αποδείξουμε το πνευματικό επίπεδο στο οποίο έχουμε καταφέρει να φτάσουμε. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε για τον εαυτό μας, οι πράξεις μας είναι αυτές που μπορούν να αποδείξουν το ποιοι είμαστε πραγματικά. Και ακριβώς αυτό είναι που θέλει να δει η Μοίρα. Ποιοι είμαστε πραγματικά και όχι κατά φαντασία. Διότι κάθε άνθρωπος για τον εαυτό που μπορεί να πιστεύει ότι είναι ενδεχομένως ο καλύτερος άνθρωπος που κόσμου.

Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσουμε εάν αυτό ισχύει ή όχι στην πραγματικότητα, προφανώς δεν είναι η θεωρία, αλλά η πράξη. Μπορεί βρίσκοντας το πορτοφόλι να σκεφτούμε ότι επιτέλους η τύχη μας έδειξε το πρόσωπό της και μας έστειλε τα χρήματα που χρειαζόμασταν χωρίς να χρειαστεί να εργαστούμε. Δεν μπορεί καν να περάσει από το μυαλό μας, ότι ο συνάνθρωπός μας που έχασε τα χρήματα που βρήκαμε εμείς, ίσως να βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση από εμάς. Ίσως με τα χρήματα αυτά ήθελε να πληρώσει τους δικούς του λογαριασμούς. Ίσως τα χρήματα αυτά ήταν ολόκληρος ο μηνιαίος μισθός του που μόλις είχε εισπράξει. Ίσως τα χρήματα αυτά, τα μάζευε πολύ καιρό, υποβάλλοντας τον εαυτό του σε πολλές στερήσεις για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Το πώς θα αντιδράσουμε λοιπόν σε αυτό το Μοιραίο γεγονός, αλλά φυσικά και οτιδήποτε άλλο καλό ή κακό που μας επιφυλάσσει για την συνέχεια η Μοίρα, έχει να κάνει με το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε. Σύμφωνα μάλιστα και με την νομοτέλεια της Μοίρας, μία ηθική αντιμετώπιση θα μας φέρει μία σημαντική επιβράβευση, ενώ αντίθετα μία ανήθικη αντιμετώπιση θα μας φέρει κάποια ποινή, την οποία θα πρέπει σύντομα να υποστούμε. Αν όμως αποδείξουμε έμπρακτα ότι μπορούμε να διαχειριστούμε επιτυχώς τα μοιραία γεγονότα της ζωής μας, είναι προφανές ότι η Μοίρα θα μαλακώσει απέναντί μας και αν εμείς αποδείξουμε ότι έχουμε προχωρήσει στην δικαιοσύνη, θα αναπροσαρμόσει ανάλογα τα μοιραία γεγονότα απέναντί μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.